top of page
Poza scriitoruluiCristian

Importanța culorilor complementare în fotografie

Culorile spun povești. Uneori, ele reprezintă subiectul unei fotografii. Doar că și combinarea culorilor, nuanțelor, se face după niște reguli.

Iată câteva exemple uimitoare de culori complementare care cu siguranță te vor inspira pentru fotografiile pe care le vei face de acum încolo.

ROȘU și VERDE

Mulți spun că roșu și verde nu este o combinație plăcută. Celor care sunt de acord cu această afirmație, aș dori să le arăt câteva decorațiuni de Crăciun. Sau o căpșună.


Roșul și verdele sunt o pereche des întâlnită și în natură. Aruncă o privire la florile roșii pe iarba verde, merele roșii dintr-un copac sau o gărgăriță pe o frunză.

Ar trebui să fii atent când roșul domină imaginea deoarece este o culoare puternică. Când lași verdele să preia comand, roșul devine o ancora perfectă pentru punctul tău de interes. Ochii noștri sunt atrași în mod natural de culorile calde strălucitoare. Așa că să nu-ți fie teamă să folosești o pată roșie pentru a focaliza atenția spectatorului.


GALBEN și VIOLET

Galbenul este cea mai vizibilă culoare care se vede de la distanță. Este adesea folosită pentru a accentua un anumit aspect, precum un semnal de urgență sau de avertizare. La televizor este adesea folosită în combinație cu NEGRU, la Breaking News.

Dacă vrei să atragi atenția rapid, folosește un strop de galben care funcționează cel mai bine cu culoarea sa complementară, violet.

Galbenul este culoarea soarelui, așa că este adesea folosit în fotografia de peisaj cu nori violet. Uneori, fotografii au tendința de a exagera puțin. Păstrează această combinație în tonuri discrete, mai închise, mai puțin saturate.


ORANJ și ALBASTRU


O combinație fantastică și cea mai notabilă dintre perechile de culori complementare, spun specialiștii. Portocaliul și albastrul au o greutate emoțională semnificativă. Acest lucru se datorează faptului că ambele sunt asociate cu concepte opuse.

Căldură și frig, pământ și cer, foc și gheață. Aceasta este o combinație puternică. Dar încearcă să le folosești cu grijă și îndemânare. Uneori, fotografii folosesc aceste două culori fără un scop clar. Din această cauză, o imagine poate părea supraprocesată și extrem de artificială.


VERDE și MAGENTA


Verdele este peste tot în natură. Unii îl combină cu alte culori, dar combinația magenta pare că oferă un rezultat interesant.

O fotografie cu natură statică cu nuanțe de magenta creează un contrast interesant cu verdele natural al frunzelor. Magenta arată superb cu nuanțe mai închise de verde. Poți încerca și diferite nuanțe de violet și roz pentru rezultate uimitoare.


ROȘU și CYAN

Cyan este un termen folosit în fotografia în culori pentru a desemna nuanța obținută prin amestecul spectral al albastrului cu verdele. Cu alte cuvinte, Cyan este o nuanță mai deschisă de albastru. Este aproape de turcoaz. În combinație cu roșu, creează o paletă de neon foarte intensă.

Ar putea fi o combinație puternică dacă ai nevoie de un aspect proaspăt, modern și energic. Nu uita că roșul tinde să fie drept cea mai saturată culoare pe senzorii camerei. Trebuie să fii atent la saturație. Poți schimba roșul cu rozul mai puțin intens în combinație cu cyan.

În acest fel, fotografiile arată în continuare captivante. Dar sunt și puțin mai subtile în același timp.


ALBASTRU și GALBEN


Combinația dintre un fundal albastru și un obiect galben strălucitor poate fi cu adevărat interesantă. Această combinație se poate duce cu gândul la „The Simpsons”.

Imaginile de genul acesta au întotdeauna o atmosferă fericită și veselă. Și această combinație este grozavă atunci când vrei ca un obiect să iasă în evidență pe un fundal albastru.

Combinarea culorilor complementare în mod corect îți poate îmbunătăți fotografiile mult mai mult decât te-ai aștepta. Caută-le în natură, în împrejurimi și vei vedea cât de mare impact au asupra privitorului și, implicit, asupra fotografiei.
9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page