top of page
Poza scriitoruluiCristian

ÎNCADRAREA în arta fotografică - ce este și cum se folosește?

Încadrarea în arta fotografică

Dacă te întrebi ce înseamnă „încadrarea în fotografie”, ești în locul potrivit. În zilele noastre tehnica de încadrare este adesea văzută pe Instagram, iar această tendință a câștigat cu timpul popularitate.

ÎNCADRAREA este o tehnică care te ajută să te concentrezi asupra subiectului. Ca fotograf, urmărești să atragi atenția asupra unui anumit punct sau subiect din fotografiile tale. Fie subiectul o persoană, un animal de companie, un copac sau orice alt obiect la care te poți gândi, încerci adesea să-l izolezi de restul imaginii tale. Folosind o încadrare adecvată poți spune o poveste, poți plasa personajul tău într-un anumit context etc.

Introducere în conceptul de încadrare în fotografie

Încadrarea este o tehnică compozițională care folosește elemente naturale din întreagă scenă pentru a atrage atenția și a evidenția subiectul principal al unei imagini.

De exemplu – poți folosi o ușă, o fereastră, iarbă, copaci, o gaură în perete, lumini sau forme pentru a încadra un subiect. Această tehnică te va ajuta să-ți evidențiezi subiectul.

Cu încadrarea poți spori importanța și semnificația subiectului din fotografiile tale și poți face ca imaginile să devină mai interesante. Ochiul privitorului va fi atras de elementele încadrate datorită valorii estetice crescute. De fapt, scopul final al acestei tehnici este de a crea o importanță vizuală mai mare pentru subiectele specifice din cadru.

Încadrarea ajută la crearea unor compoziții interesante

Încadrarea face o fotografie interesantă eliminând distragerile sau elementele secundare care sunt mai puțin interesante. Creează simetrie și echilibru, dar, în același timp, cadrul lasă o amprentă în mintea privitorului.

Este foarte ușor să folosești această metodă de compoziție deoarece modelul de încadrare este prezent peste tot în jurul nostru. Odată ce începi să vezi cadrele nu te vei mai opri din fotografiat. Este unul dintre acele lucruri care au nevoie de puțin antrenament pentru ochi, dar după acest antrenament ochiul va detecta automat cadre peste tot.


Odată ce începi să folosești cadrele, va schimba modul în care abordezi fotografia și modul în care te uiți la o compoziție pentru că îți va extinde mult opțiunile creative. Iată și câteva sfaturi pentru a învăța cum să folosești încadrarea în imagini.

 


 


Încadrarea conduce ochiului privitorului către punctul de interes

După cum am spus, încadrarea poate ajuta privitorul să se concentreze asupra unui anumit punct din compoziție. Dar uneori, o compoziție poate avea două sau mai multe elemente în interiorul cadrului și un privitor poate să nu înțeleagă scopul real din spatele fotografiei.


Așadar, poți utiliza încadrarea în combinație cu liniile principale, pentru a spune privitorului exact unde să privească și ce este important în fotografie. Îți poți pune subiectul în cadru și spectatorul va înțelege cu ușurință ce încearcă să exprime imaginea ta.

Deci, poți experimenta încadrarea în moduri diferite, încercând diferite unghiuri. Poți estompa primul plan sau fundalul. Nu înseamnă că trebuie să păstrezi un cadru perfect în jurul subiectului tău. Poți încadra ambele părți ale subiectului. Ar trebui să nu uiți că scopul principal al încadrării este cel de a crea o imagine captivantă.

Elemente de încadrare în fotografie

Forme geometrice
Formele geometrice se referă la diferite tipuri de forme. Dar forma trebuie să vină în completarea cadrului și să ofere un sentiment de întreg. Poate fi un pătrat, triunghi, cerc sau dreptunghi. Forma va fi în jurul subiectului tău.

Elemente naturale
Natura are atât de multe rame interesante și frumoase. Este o abilitate să descoperi un cadru perfect din inima naturii. Copaci, tufișuri, munți, formațiuni de pietre, flori, ramuri, râuri, plante… natura pare infinită. În plus, poți folosi și condițiile meteorologice pentru a forma un cadru interesant. Vremea ploioasă sau ceața te poate ajuta să creezi un cadru.
De exemplu – capturează farul unei mașini pe un drum în ceață. Aici, mașina este subiectul principal și vremea cețoasă devine secundară.

Elemente arhitecturale
Structurile create de om îți pot oferi idei grozave pentru a forma un cadru. Poți folosi uși, ferestre, tuneluri, geamuri, compartimente de tren, găuri în pereți, balustrade și multe alte locuri pentru a captura un subiect.

Lumini și umbre
Luminile și umbrele creează niște cadre frumoase și subtile. Dar nu este atât de ușor să folosești lumini sau umbre. Lumina naturală sau lumina artificială poate fi folosită pentru a forma un cadru. De asemenea, poți utiliza umbre pentru a încadra subiectul.


În concluzie

Acum știi mai multe despre încadrare așa că, atunci când ieși la fotografiat caută elemente pe care să le folosești ca rame pentru subiectul tău.

Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei observa că încadrarea este mai ușoară decât părea la început. Tot ce este în jurul tău poate fi folosit ca un cadru pentru compoziția ta de fotografie. Tot ce trebuie să faci este să-ți folosești imaginația și să fii creativ.
16 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page