Una dintre diferențele cheie dintre o poză bună și una grozavă o reprezintă povestea din spatele imaginii. Folosind principiul „mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană - Fii profesionist, ce dracu’!”, așa se întâmplă și cu fotografia. Există fotografii drăguțe și atât, care nu transmit nimic, și fotografii care te lasă cu gura căscată pentru care ai plăti o mulțime de bani să le ai expuse pe perete la tine acasă.
📸 Conținutul însuși reprezintă povestea
Conceptul cheie al unei compoziții reușite este de a conduce ochiul în anumite zone ale fotografiei. Există mai multe moduri de a face asta. Doar purtând privirea dintr-o parte în alta spunem deja o poveste. Ne mișcăm ochii de-a lungul unei linii temporale. Aruncă o privire la imaginea de mai jos. Astăzi o vom privi într-un mod diferit.
Probabil că ochiul tău ajunge la chipul bărbatului. Este punctul principal al imaginii. Cu toate acestea, pentru a ajunge acolo, în mod subconștient, ochiul tău va „rătăci” conform unei reguli de compoziție cunoscută sub numele de „spirala de aur”. Ochiul tău începe mișcarea din partea stângă. Vede cerul, câmpul, apoi continuă să exploreze principalul punct de atracție al fotografiei.
Ca orice poveste interesantă, călătoria ochiului implică și întrebări. De ce este alb negru, ce caută acel om în acel peisaj, cine este, de unde vine etc.? O imagine dramatică ne lasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Acesta este scopul unei fotografii grozave, nu trebuie să aibă întotdeauna un răspuns. Putem lăsa asta la imaginația privitorilor.
🎬 Povestea regizată
Nu toate fotografiile sunt făcute pe moment, de multe ori reprezintă o idee planificată. Ideea poate fi planificată cu luni înainte sau îți poate veni în minte brusc, într-o secundă și vezi o nouă provocare de fotografiat. Aruncă o privire la următoarea imagine. Spune o poveste?
Teoretic este o imagine cu o stea de mare pe o plajă. Dar, dacă te uiți mai atent, se întâmplă și altceva. Valurile sunt în mișcare, se observă orizontul etc. Toate acestea sugerează o expunere mare.
Această fotografie este deschisă interpretării. Unii o vor interpreta într-un anumit fel, alții o vor cataloga în funcție de principiile personale etc. Vor fi, desigur, și unii care vor vedea doar o stea de mare și atât. Orice imagine este subiectivă. Adevărul stă în ochiul privitorului.
🎞 Povestea/fotografia spontană
După cum am menționat mai sus, nu toate imaginile care spun o poveste trebuie să fie preconcepute, regizate. Este foarte posibil să spui o poveste cu o fotografie „instinctivă”. În acest caz, subconștientul nostru creează povestea în timp ce facem poza. Aruncă o privire la această fotografie:
Fotografia a fost făcută la ora de vârf într-un oraș din Asia. Surprinde energia și dinamismul și evident că nu mai vorbim despre o imagine statică. Mai mult, chiar transmite senzația de aglomerație, de oraș încărcat. Dacă privești atent vei auzi mental și zgomotele străzilor.
Poate că există semnificații mai profunde, dar orice imagine este subiectivă, fiecare spectator va avea propriile păreri și emoții despre ceea ce se întâmplă/vede.
Asta e cheia de a spune o poveste cu imaginile tale. Nu este doar despre a avea un început, un mijloc și un sfârșit. Este mai mult despre a-i determina pe spectatori să-și pună întrebări, inspirându-i și făcându-i să privească mai adânc într-o imagine, să-i găsească toate sensurile. Dacă poți face asta, atunci imaginea ta a spus o poveste.
Comments