top of page
Poza scriitoruluiCristian

Scopofobia: frica de a-ți fi făcute poze

Se pare că există și oameni care se tem că li se vor face poze. Deși subiectul reprezintă o adevărată fobie, majoritatea oamenilor au dificultăți în a fi ei înșiși atunci când știu că o cameră este cu ochii pe ei.

Scopofobia sau scoptofobia (din greacă σκοπέω - skopeō, a se uita, a examina” și φόβος - phobos, “frică”) este o tulburare de anxietate caracterizată prin frica irațională de a fi privit, ca alți oameni să se uite atent sau să se holbeze.

Chiar și cântăreața de renume mondial Adele are această fobie și se spune că a făcut terapie în sensul acesta.

În ceea ce privește motivele scopofobiei, acestea pot varia de la ceea ce alții ar putea crede despre fotografie până la teama că o parte din sufletul sau esența spirituală va fi surprinsă și închisă în cameră sau blocată în imagine. În cazurile mai severe, persoana în cauză se va izola sau va încerca să evadeze, să nu fie văzută, să fugă din fața elementului declanșator.

Cheia depășirii fobiei este accesarea amintirilor subconștientului și înlocuirea lor cu unele emoții pozitive. Persoanele predispuse sunt cele care tind să se teamă și să fie anxioase frecvent, cele nervoase. Cele mai comune simptome ale bolii sunt lipsa aerului, transpirațiile excesive, greața, gura uscată, stare de rău, tremurat, palpitații cardiace, imposibilitatea de a vorbi și de a gândi clar, frica de a înnebuni și de a–și pierde controlul. Tratamentul se face prin reprogramarea neuro-lingvistică, hipnoterapie.

Fotografia înseamnă mai mult decât să știi cum să lucrezi cu o cameră și cu niște lumini. Când vine vorba de fotografierea oamenilor, trebuie să știi lucruri despre ei, să fii un bun prieten sau chiar un bun consilier.
1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page