top of page
Poza scriitoruluiCristian

Top 5 abrevieri din domeniul artei fotografice - partea I

Fotografia este un mediu vizual, dar este plină de abrevieri: AF, DOF, TIFF, DSLR, CMYK, AWB și multe altele. Pentru începători, aceste inițiale și acronime pot fi incredibil de copleșitoare (chiar și unii fotografi experimentați vor găsi anumite abrevieri confuze).

De aceea am alcătuit un ghid, care explică abrevierile pe care le vei întâlni cel mai probabil, indiferent dacă ești în căutarea echipamentului, fotografiezi în aer liber sau lucrezi într-un studio.


Așadar, iată top 5 cele mai comune abrevieri din lumea fotografiei:

AWB

AWB înseamnă „Automatic White Balance”, care îi spune camerei să măsoare automat balansul de alb (WB - funcție a camerelor digitale prin care procesorul acestora determină proporția necesară din fiecare culoare fundamentală -RGB-, astfel încât subiectul să fie reprodus tot alb în imagine, dacă el este alb, conform f64.ro) al unei scene și să elimine orice tonuri de culoare nenaturale. Cu alte cuvinte, cu AWB activat, camera ta va încerca să analizeze și să corecteze culoarea fiecărei scene pe măsură ce fotografiezi.

CMYK

CMYK înseamnă „cyan, magenta, yellow and black”. Este tehnologia folosită de majoritatea imprimantelor de reproducere a culorilor (pentru reviste, postere, cărți de vizită etc.). Acest mod cu patru culori aplică fiecare culoare în cantități specifice pentru a crea o imprimare color.
Deoarece spațiul de culoare RGB (care este utilizat în general de camere pentru a înregistra imagini) oferă o gamă mai mare de culori pentru ecranul digital, imaginile imprimate CMYK sunt inconsistente cu imaginile pe care le vedem pe ecran înainte de a apăsa „Imprimare”. Dar dacă vei converti imaginile în CMYK înainte de imprimare - folosind Photoshop sau Illustrator - vei vedea o imagine pe ecran care este mult mai apropiată din punct de vedere al culorii de produsul imprimat.

DSLR

DSLR înseamnă „digital single-lens reflex”, un tip de cameră care are o lentilă care reflectă lumina care intră din obiectiv și o direcționează către vizor. Tehnologia oglinzii DSLR îți permite să vezi o previzualizare a scenei prin vizor - apoi, atunci când butonul declanșator este apăsat, lentila se ridică, permițând luminii care trece prin obiectiv să ajungă la senzorul camerei.

ISO

Fotografii susțin adesea că ISO vine de la „International Organization for Standardization”; de fapt provine dintr-un cuvânt grecesc, „isos”.
ISO (sau, anterior, ASA) se referă la o valoare standard acordată pentru o anume sensibilitate a materialului fotosensibil. Această sensibilitate este o caracteristică a captorului (senzorul) sau a filmului foto care determină cantitatea de lumină de care avem nevoie pentru a obține o expunere corectă.
Valoarea ISO poate fi ajustată în cameră; cu cât ISO este mai mare, cu atât expunerea rezultată este mai luminoasă. Cu toate acestea, valorile ISO mai mari produc mai mult zgomot în fotografie.

TIFF

Prescurtare pentru „Tagged Image File Format”, TIFF este un format de fișier de tip imagine care nu pierde detalii, spre deosebire de formatele comprimate cu pierderi, cum ar fi JPEG. Deoarece TIFF-urile rețin toate informațiile despre imagine, sunt ideale pentru imprimarea și stocarea imaginilor. Este, de asemenea, mult mai mare decât JPEG și HEIC.

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page